Boerderij Breedam, Rijswijk

Een tweede leven voor een rijksmonument

Tijdens mijn werk bij D.EFAC.TO architectuur & stedenbouw heb ik gewerkt aan de verbouwing van boerderij Breedam in Rijswijk, een rijksmonument uit 1863. Op het erf bevinden zich zes gebouwen waaronder een T-boerderij bestaande uit een woonhuis en een koeienstal, twee vrijstaande koeienstallen, een karnhuis met paardenstal, een kippenhok en een hooiberg.

De afwerking en het interieurontwerp is zo vormgegeven dat het past bij de sfeer en historie van het gebouw. Het voorhuis is ingericht als een kantoor, de oude koeienstal heeft als bestemming woonkamer, de voormalige paardenstal is omgebouwd tot keuken en het karnhuis biedt plaats aan de badkamer. Op de verdieping boven de woonkamer is een grote leef- en speelruimte gecreëerd en de zolder boven de keuken en badkamer fungeert als slaapkamer met ensuite badkamer en inloopkast.

De losse gebouwen zijn verbonden door een moderne lichtstraat. In het gehele ontwerp is veel aandacht besteed aan de combinatie van de monumentale draagconstructie met strakke en luxe materialen. Op maat gemaakte inbouwkasten maken het geheel af.

foto’s: D.EFAC.TO e.a.

Fase

Gerealiseerd, 2011

Categories