Plan tot het bouwen van 5 stel dubbele landhuizen door de “N.V. Stadswoning” in het “Tuindorp” te Maartensdijk. Bouwjaar: 1935. Architect: Charles L. Quérét. Dit is de titel van de oorspronkelijke bouwtekeningen uit het Utrechts Archief.
Mijn eerste, echte, eigen grote project en dan meteen op zo’n mooie plek en met zulke leuke opdrachtgevers! Dolgelukkig waren ze dat ze dit mooie pand met enorme tuin konden kopen. Binnen was er nog wel veel werk te verzetten om het huis aan de eisen en wensen van deze tijd te laten voldoen. Helaas hadden veel jaren ’30 elementen plaats moeten maken voor een jaren ’70 inrichting, inclusief schrootjes plafond, uitgevlakte binnendeuren en een schuifdeur met doorgeefluik naar de keuken.
Vanwege de grote verbouwingsplannen waarbij het hele huis gestript is werd ervoor gekozen om de begane grond vloer te vervangen door een geïsoleerde renovatie vloer. Daarvoor zijn de houten balken verwijderd, om plaats te maken voor stalen I-liggers met daartussen EPS ‘broodjes’. In de afdeklaag is vervolgens de vloerverwarming opgenomen. De verduurzaming van het huis bestaat verder uit het isoleren van de kap, vervangen van kozijnen en plaatsen van een groendak op de nieuwe uitbouw.
Het was de wens om aan de achterkant maximaal vergunningvrij aan te bouwen tegen de huidige garage aan. Om zo een grote woonkeuken te maken met openslaande deuren naar de tuin. Op de eerste verdieping is de indeling wat aangepast, badkamer naar de achterkant, werkkamer naar de voorkant en 2 grote slaapkamers.
De zolder is rigoureus aangepakt, alles is eruit gehaald waarna het opbouwen kon beginnen. Aan de zijkant is een extra dakkapel gemaakt voor extra lichtinval in de achterste slaapkamer. Naast deze slaapkamer is de badkamer geplaatst met douche, wc en wastafel. Het hok voor de techniek zit direct boven naast de trap. In de kinderslaapkamers zijn de balken en spanten in het zicht gehouden nadat de hele kap is geïsoleerd. In beide kamers is een vliering gemaakt waar de kinderen lekker kunnen slapen.
Foto’s: NERF