Privé zwembad, Weert

Voor een particuliere opdrachtgever heb ik een ontwerp gemaakt voor een privé zwembad in de tuin. Het woonhuis heeft een typische jaren ’80 architectuur met verspringende dakvlakken. In het ontwerp komt deze vormentaal terug in de driehoekige daklichten. Het concept is ontstaan aan de hand van de ligging van de kavel ten opzichte van de zon. De afmeting van het zwembad, 4 x 10 meter, is de basis van de plattegrond. Door het volume te draaien in de richting van de zon kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de warmte en het licht. De punt van het gebouw, met de sauna en kleedruimte, is in de loze ruimte geschoven tussen het woonhuis en de erfafscheiding. Door een uitsnede te maken ter hoogte van de achterdeur van het woonhuis is de connectie tussen beide gebouwen verduidelijkt.

Zwembad Weert concept

Situering

Het programma van eisen omvat een zwembad van 10 x 4 meter, ruime sauna, kleedruimte, toilet, ondergrondse technische ruimte en een gedeeltelijk overdekt terras. Door het gebouw zo dicht mogelijk tegen de erfgrens te plaatsen blijft het open uitzicht naar de tuin gehandhaafd.

De bijzondere vorm van het dak maakt optimaal gebruik van de zon. De schuine vlakken met zonnecollectoren zorgen voor de benodigde energie om het zwembad te verwarmen. Ramen aan de zijkanten van de opstaande dakjes zorgen voor een spannend lichtspel binnen in het zwembad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met

Architektenburo c.m.t. Frerker Architectenbureau Perree

Fase

Selectie particuliere opdrachtgever, 2014

Categories