Uitbreiding woonhuis Utrecht

Wonen aan het water

In een zijstraat van de Croeselaan ligt in de ‘oksel’ van een bouwblok uit 1906 een ogenschijnlijk bescheiden woonhuis. Het is een verrassing als de voordeur opengaat en blijkt dat de trapeziumvormige plattegrond breed uitwaaierd naar een grote tuin met uitzicht op veel groen, water en een industriële brug. Op de achtergrond is de skyline van de binnenstad van Utrecht nog te zien.

De bestaande aanbouw is in zeer slechte staat en is dan ook gesloopt. Volgens de wens van de opdrachtgevers is een nieuwe, vergunningvrije aanbouw ontworpen voor de keuken, eetkamer en een muziekkamer/atelier. Het volume omarmt de tuin en het uitzicht over het water is vanuit verschillende perspectieven te bewonderen. Het samenspel tussen de aanbouw en de tuin is nog verder versterkt door de betonvloer door te laten lopen in het terras. Op de kopse kant is een erkerraam gemaakt met een brede vensterbank waar je lekker kan zitten. Een fijne plek om een boek te lezen of naar buiten te kijken.

De niveauverschillen in de tuin zijn doorgetrokken in de variatie in vloerhoogte van de eetkamer en het atelier. Ook het dak heeft een verloop richting het water. Het afwijkende materiaal en kleurgebruik benadrukt het verschil tussen oud en nieuw. Naast de aanbouw is het bestaande huis volledig gerenoveerd en opnieuw ingedeeld. Het is een heerlijk familiehuis geworden met veel ruimte en licht. Een echte verborgen parel midden in de stad.

foto’s: CONTEXT

 

Fase

Uitgevoerd, 2017-2018

In samenwerking met

CONTEXT architectuur & advies

Categories